Ve vesmíru se testuje výroba “pravé” skotské...

12.04.2012 08:38

Výroba skotské whisky v podmínkách stavu beztíže? Ano i to bude patrně možné, a je to cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média. Podle ČTK během října loňského roku na jedné z nákladních lodí dorazila na ISS speciální zásilka - slad a dubové dřevo opracované na ohni. Tyto dvě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, kde nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek. O fungování "palírny" na palubě ISS se přičinila skotská firma Ardbeg Distillery ve spolupráci s americkými experty společnosti NanoRacks, jenž dodává pro ISS vědecká zařízení. Experiment probíhá souběžně v pozemské palírně zmíněné firmy ve Skotsku, v laboratořích NanoRacks v americkém Texasu a na palubě ISS. Výsledek pokusu však budeme znát až za dva roky, protože výroba whisky se nesmí uspěchat. Na Zemi a ani ve vesmíru, všechno chce přátelé svůj čas.