Praha má dvě restaurace s hvězdou Michelinu...

15.03.2013 09:47

Restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise byli loni dvěma prvními Čechy, jenž ocenění získali. Novinkou letošního roku je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand "dobré jídlo za přijatelné ceny." Toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Poprvé dostala michelinskou hvězdu restaurace v Polsku, a to varšavský Atelier Amaro. V pondělí 11. března uplynulo pět let od udělení první pražské hvězdy Michelin. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Poté odešel do Petrohradu. Samotná michelinská hvězda je gastronomickým "oskarem," a získat jen jednu hvězdu je obrovským úspěchem. O dvou nebo třech hvězdičkách si mohou mnozí šéfkuchaři jen nechat zdát. Nejvíce hvězdiček má podle ČTK Joël Robuchon, celkem 24.